Noże Endeavour

Profesjonalne noże z serii Endeavour wykonane są ręcznie ze stali damasceńskiej według starej japońskiej techniki. Każdy nóż Endeavour składa się z 67 warstw stali. Proces kucia wielu warstw stali zapewnia najwyższą wytrzymałość i ostrość oraz tworzy piękny wzór na podobieństwo drewna.

Nazwa stali pochodzi od Damaszku w Syrii, w którego okolicach istniały liczne warsztaty produkujące z tej stali miecze i szable o unikatowej w średniowieczu jakości. Mistrzowie japońscy od czasów Samurajów przez lata udoskonalali technikę kucia dając japońskim mieczom ze stali damasceńskiej legendarną reputację.

Środkowy rdzeń tworzący ostrze tnące wykonany jest ze stali VG-10 (V Gold 10, jap. V-Kin-10). Stal ta to najlepsza japońska stal dedykowana do produkcji noży kuchennych. Jest to stal nierdzewna o wysokiej zawartości węgla, wzbogacona wanadem, manganem, molibdenem i kobaltem. Dodatek wanadu powoduje tworzenie się w ostrzu węglików, co znakomicie wpływa na ostrość i trzymanie ostrza. Pomimo wysokich parametrów użytkowych jest łatwa do ostrzenia, dlatego VG-10 uważana jest za najbardziej przyjazną dla użytkownika stal high-endową.

Endeavour przywiązuje bardzo staranną wagę nie tylko do jakości i estetyki produktów lecz również bierze pod uwagę naszą planetę i jakość życia przyszłych pokoleń. Jeżeli jest to tylko możliwe, zawsze wykorzystywane są materiały odnawialne. Endeavour posiada certyfikat FSC na drewno Pakka, które służy do wytworzenia uchwytów noży. Drewno to, nie tylko jest niezwykle wytrzymałe i świetnie leży w dłoni podczas pracy z nożem, ale również zapewnia czyste sumienie wobec natury.

Noże Endeavour są profesjonalnymi nożami kuchennymi, które są wykorzystywane przez szefów kuchni.

Nie odnaleziono prodyktu z tej kolekcji.